poniedziałek, 3 marca 2014

CZYSTY PONIEDZIAŁEK


Dziś na Cyprze mieliśmy dzień wolny od pracy. Celebrowaliśmy Czysty Poniedziałek, rozpoczynający czterdziestodniowy post (poprzedzający Wielkanoc). To święto Cypryjczycy spędzają w rodzinnym gronie. Najpierw spotykają się na posiłku. Spożywają m.in. owoce morza, przystawki: hummus i tahini, warzywa, oliwki, chleb zwany lagana i... chałwę, a na deser jedzą bardzo słodkie ciastka: kadaifi i baklawę. Jedzenie to - choć postne - jest ciężkostrawne. 






kraby








lagana
hummus
tahini


to - oczywiście - chałwa :))
kadaifi
baklawa

Następnie cypryjskie rodziny wychodzą z domów (w Limassolu udają się nad morze), by puszczać kolorowe latawce, które tym razem - na tle szarego od pustynnego pyłu nieba - prezentowały się wyjątkowo radośnie i okazale.






6 komentarzy:

  1. Jedzenie wygląda cudownie, choć za owocami morza nie przepadam....
    Kawiarenka super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też za nimi nie przepadam... Ale Cypryjczycy tego dnia pochłaniają ich bardzo dużo :D - cóż, tradycja... Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam kadaifi, choć nie da się tego dużo zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację. Kadaifi jest smaczne, ale bardzo, bardzo słodkie. Choć tak w ogóle uwielbiam słodycze, to po jednym kawałku kadaifi (popijanym wodą) mam już dość :) . Serdeczności!

      Usuń
  3. Pokazujesz taki inny , piękny świat . Mam apetyt na chałwę no i oczywiście na inne pyszności :)

    Jaka tam siedzi urocza mama z synkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :)
      Ja wczoraj skusiłam się na duży kawał chałwy - też ją lubię :))

      Usuń

Jeśli chcesz, zostaw komentarz. Wkrótce go przeczytam i opublikuję pod wpisem, o ile nie jest wulgarny, obraźliwy lub nie zawiera reklam.